Starten

10 årige Atans historie starter en vinterdag 2016 i Afghanistan. Atans bedsteforældre er lige blevet skudt, da hans far hiver ham ud af sengen og fortæller ham, at de skal afsted, ud af byen, nu. Nu starter en flugt med hans mor, far og tre søskende. Flugten går i bidende kulde over bjerge, væk fra deres landsby, væk fra Taleban. Efter en uge i bjergene må de efterlade Atans yngste søster, hun er spæd og omkommer af kulde. Efter flere ugers vandring gennem bjergene når familien frem til grænsen til Pakistan. De beslutter sig for at søge mod Europa, hvor en farefuld rejse, gennem krigshærgede lande og ophold i flere flygtningelejre, tager sin begyndelse.

Tyrkiet

Efter nogle måneder, maj 2016, er familien nået frem til Tyrkiet. De opholder sig tæt på vandet, og flugten skal fortsætte med gummibåd til Grækenland. Der er kun råd til at én kan komme med båden. En beslutning skal tages og det bliver Atan, der skal afsted, alene. Dette viser sig at være sidste gang, Atan ser sin familie i lang tid.

Familien, nu uden Atan, bliver indfanget af tyrkiske myndigheder og sendes tilbage til Afghanistan. Tyrkiet har lavet en aftale med EU, en aftale, der indebærer, at Tyrkiet skal dæmme op for flygtningestrømmen til EU. Derfor må familien indse, at deres drøm om, at komme til et fredeligt Europa, er ødelagt.

En ny flugt tager sin begyndelse og i et år opholder familien sig i skovene omkring grænsen til Pakistan. Det lykkes dem i sommeren 2017 at komme frem til en flygtningelejr i Pakistan. Taleban udgør til stadighed en stor trussel i Afghanistan, hvilket betyder at familien aldrig er i sikkerhed.

Vejen til Danmark

Atan husker ikke meget fra sin rejse fra Tyrkiet til Danmark. Turen med gummibåd til Grækenland står som et mareridt i hans erindring. Atan har aldrig forstået hvad der skete med hans bedsteforældre, han har heller aldrig forstået, hvorfor hans lillesøster skulle dø og efterlades i de kolde bjerge. Nu sidder han i en gummibåd på vej til Lesbos – et sted på jorden, som han hveken ved hvor eller hvad er. Ingen forstår, hvad han siger, og hans mor og far har han efterladt på en tyrkisk strand. At han skal afsted alene, har han heller ikke forstået.

På stranden på Lesbos er der folk, der tager imod Atan og de andre, der har været ombord på båden. En ung mand har holdt Atan i hånden under overfarten, han er også alene. Atan følges med den unge mand til en flygtningelejr på Lesbos og derfra videre til det græske fastland. Hvorfor den unge mand vælger at følges med Atan vides ikke, men deres veje skilles på fastlandet og Atan er atter alene.
Efter et stykke tid på en havn i Grækenland møder Atan to drenge, der spørger om han vil drage med dem videre. Atan ved ikke hvad det går ud på, men finder det bedst at følges med de to drenge, da de taler samme sprog som ham.

En lang togtur gennem Europa tager sin begyndelse. De tre drenge gemmer sig på toiletter i togene. Atan ved ikke rigtig, hvad det går ud på, men drengene vil gerne til det, for dem, fremmede land ‘Sverige’. Efter mange togskift og overnatninger på forskellige banegårde, blive drengene opdaget af politiet i Danmark. Drengene bliver adskilt og Atan kommer til et center for uledsagede flygtningebørn.

Overnatning tæt på banegården.

Plejeforældrene

Efter et par måneder på et center for uledsagede flygtningebørn bliver Atan tildel en plejefamilie; John og Solvej, som er et pensionistægtepar fra en mellemstor provinsby på Sjælland. John og Solvej er en erfaren plejefamilie, og de kommer hurtigt tæt på Atan og får opbygget et godt tillidsforhold. Det første John og Solvej vil forsøge at finde ud af er, hvor Atans forældre er henne i verden. Så vidt Atan ved, ville hans forældre og søskende tage den næste gummibåd fra Tyrkiet, men han ved ikke, hvor de er eller hvad, der er sket.

De næste par måneder går med at søge efter Atans familie. Dette sker gennem talrige kontakter i de forskellige flygtningelejre i Tyrkiet og Grækenland. Der er intet resultat og frygten for, at familien kan være druknet på turen i en gummibåd væk fra Tyrkiet, melder sig hos Atan. En dag kommer der et opkald fra Pakistan som skulle ændre situationen.

Pakistan

Atans familie har levet i skjul i bjergene mellem Afghanistan og Pakistan i lang tid, og derfor er de ikke registreret nogen steder. Efter et år i skjul lykkes det dem at komme frem til en flygtningelejr i Pakistan.
Atan, der i mellemtiden er nået frem til Danmark, har ikke hørt fra sin familie i over et år. I Pakistan er det dog lykkes en nødhjælpsarbejder fra flygtningelejren, at få identificeret Atans familie. Denne nødhjælpsarbejder, Sama, sætter sig for at undersøge, hvor i verden Atan befinder sig. Det er Sama, der både registrerer familien i Pakistan og finder frem til, at Atan er i Danmark.
Der er nu kontakt mellem Atan og hans familie igen. Tibage i Danmark går John og Solvej i gang med at søge familiesammenføring på Atans vegne, og der bliver bevilliget familiesammenføring til Danmark efter forholdsvis kort tid, da situationen er kritisk for familien.

Venligboerne

Atan er naturligvis lykkelig over, at hans familie nu må komme til Danmark. Dette lige indtil, at han får at vide, at han selv skal betale for flybilletter til familien. John og Solvej, der har brugt mange af egne penge på at få alle dokumenter på plads, har heller ikke råd til hverken at betale eller lægge ud for Atan. John beslutter sig derfor for at lave en pengeindsamling. Han finder frem til en Venligbogruppe på Facebook og deler et opslag fortællende om Atans historie og nuværende situation.
Venligboerne har i et stykke tid afholdt events, hvor der er blevet samlet penge ind til uledsagede flygtningebørn. I januar 2016 valgte regeringen at stramme lovgivningen, og pludselig skulle alle, der fik tildelt familiesammenføring, selv betale for flybilletter til deres familier. Fair, ville de fleste nok synes. For en dreng på nu 12 år, er det dog en nærmest umulig opgave, at skulle rejse 25.000 kroner på egen hånd. Derfor har Venligboerne oprettet en fond, der har til formål at hjælpe uledsagede flygtningebørn, når de står i en nærmest umulig situation, ligesom Atan.
Tilbage til Johns Facebookopslag. Det går hurtigt op for folk, at Johns historie drejer sig om et uledsaget flygtningebarn, og derfor bliver de 25.000 kroner indsamlet og overført til John og Solvejs konto blot én time efter Johns opslag.

Rejsen fra Pakistan

I Pakistan har Sama fået nyheden om, at der bevilliget familiesammenføring samt at der er blevet købt flybilletter til familien. Nu skal Sama blot sørge for at få familien til lufthavnen i Islamabad. En tur på 100 kilometer i bjergterræn. En tirsdag i oktober 2017 skal familien flyve og Sama kører dem den lange tur til lufthavnen.

I lufthavnen bliver familien mødt af sikkerhedsvagter ved indgangen. Vagterne mener ikke, at familiens dokumenter giver dem ret til at forlade Pakistan. Familien får to valg; at betale 10.000 kroner for at blive lukket ind i lufthavnen eller blive afvist. De penge har familien naturligvis ikke, og familien bliver dermed nægtet adgang i lufthavnen.

Uden for lufthavnen må Sama konstatere, at der ikke er noget at gøre. Vagterne er ikke til at tale med og flyet er fløjet. Familien er knust og Sama bliver nød til at ringe til John i Danmark for at fortælle, hvad der er sket. John er ligeledes knust og vælger i første omgang ikke at fortælle Atan, hvad der er sket.

John har tegnet forsikring på flybilletterne, så held i uheld koster det kun et lille ekstragebyr at få nye billetter. Den følgende tirsdag vil familien atter forsøge at komme ud af Pakistan. Sama vil få fat på erfarne nødhjælpsfolk, der kan få familien gennem sikkerhedskontrollen. Den efterfølgende tirsdag tager de alle til lufthavnen påny. Nødhjælpsfolkene får familien gennem sikkerhedskontrollen og tager afsked med familien ved paskontrollen. Dette skulle heller ikke gå så nemt som håbet. Da familien ankommer ved gaten bliver de stoppet af politiet. Her bliver familen igen afkrævet 10.000 kroner for at få lov til at komme ombord på flyet. Da familien nægter at betale bliver faren tæsket med kæppe og de bliver smidt ud af lufthavnen.

Ude på gaden står Sama og må endnu en gang overbringe de dårlige nyheder til John i Danmark. Sama og John bliver enige om, at de vil give det forsøg til. Der ikke er nogen anden udvej, men ruten kan de ændre. Derfor aftaler de, at familien denne gang skal tage afsted fra lufthavnen i Kabul, Afghanistan.
John går i gang med at bestille nye flybilletter, og Sama sætter familien i bilen og begynder den farefulde tur gennem det Talebanfrygtede land for at komme til Kabul.

Det tager familien to dage at komme frem til Kabul og heldigvis forløber turen problemfrit. Nu skal familien vente yderligere to dage i skjul, før de kan komme på et fly ud af Afghanistan. Dagene er lange og Atan har det ikke nemt tilbage i Danmark. John har fortalt ham, at der har været nogle aflysninger, men at hans familie endelig er på vej.

Tredje gang skulle også vise sig at blive lykkens gang. Der var ingen problemer i lufthavnen i Kabul, og familien er nu i sikkerhed i Danmark. En lang og traumatiserende historie for en lille familie, men nu er de her. Endelig samlet og i tryghed.