Venligboerne har fra mange forfattere oplevet en helt særlig grad af venlighed. LITTERATURVENLIGHED er venlighed fra en forfatter til en anden. 


Min litteraturanbefaling: Det Europæiske Forår af Kaspar Colling Nielsen

Hvad handler bogen kort fortalt om?

Vi er i en meget nær fremtid (antager jeg), præcist hvornår redegøres der ikke for, og verden står over for afgørende teknologiske nybrud inden for kunstig intelligens, stamcelleforskning og nanoforskning. Samtidig er der flygtningekrise og civile optøjer i Danmark. Vi følger fire hovedpersoner, hvis liv fletter sig ind og ud af hinanden. Galleristen Stig, hans kone Elisabeth, deres datter Emma og kunstneren Christian. Undervejs når de alle at bo i den samme overklasseenklave på Lolland, hvor eliten fortrækker til i takt med, at urolighederne i København tager til.

Hvorfor gjorde bogen særligt indtryk på dig?

Det er ikke nogen perfekt roman, men Colling Nielsen har en nærmest udansk fortællerglæde og fantasi, som er virkelig berigende. Slutningen er overvældende smuk, og sexscenerne er både morsomme og eksplicitte (at skrive om sex uden at det bliver enten latterligt eller tåkrummende eller komisk er noget af det sværeste i verden). Og så formår Colling Nielsen i forhold til flytningesporet faktisk at være lige et skridt foran sin samtid, hvilket er en kvalitet i sig selv. Verden forandrer sig så hurtigt i dag, at det er virkelig svært som romanforfatter ikke at blive overhalet indenom af virkeligheden adskillige gange i de 2-3-4 år, man sidder og nørkler med en roman.

Fem ord som beskriver bogen?

Vild – fantasifuld – humoristisk – bizar – nysgerrig

Hvad sagde bogen dig?

At vi står foran nogle fuldstændig afgørende teknologiske landskred, som er på vej til at forandre verden og den måde, vi indretter vores samfund – vel at mærke i et meget hurtigere tempo, end vi går og tænker over i hverdagen. Tænk på, at det kun er 10-11 år siden, Apple lancerede iPhonen. Hvor er vi ikke henne om 10 år fra nu?

Et citat som kendetegner bogen.

”Nogle vendte kun nødtvunget tilbage til deres oprindelige kroppe, når deres vært døde, og vendte hurtigst muligt tilbage til den eksistensform, de nu ønskede sig Nogle kunne lide livet som isbjørn på Nordpolen eller i Grønland, langt ude i ødemarken, hvor der ingen andre mennesker var Andre foretrak det stille liv i oceanerne. Emma, Milat og Ziggy var væk i måneder og år som kaskelothvaler for virkelig at være sammen, mens Ziggy stadig var i live.”

Minder bogen om andre bøger i forfatterskabet, eller andre du har læst?

Der er mange fællestræk med Den Danske Borgerkrig 2018-24: Det lettere dystopiske udgangspunkt, hvor samfundet er ved at krakelere, men også fantasien, fabulationskraften, humoren og de syrede fremtidsvisioner, som Colling Nilsen maler op. Og så selvfølgelig de talende dyr.

Hvorfor skal andre læse bogen?

Fordi Colling Nielsen evner at kombinere samfundsindsigt og tung teknologisk viden med en enorm fortællermæssig glæde. Og i modsætning til andre danske forfattere er han ikke plotforskrækket. Og endelig fordi dygtige Andreas Kjærgaard – der også stod bag min romans omslag – har lavet et virkelig flot omslag.

 


Af hjertet tak til Morten Vittrup.

Bogen er udgivet på Forlaget Gyldendal. ”Det eurpæiske forår” kan købes HER .

Foto: Jakob Mark og Jes Larsen.