Venligboerne har fra mange forfattere oplevet en helt særlig grad af venlighed. LITTERATURVENLIGHED er venlighed fra en forfatter til en anden. 
 

Bog: ”Du må ikke græde, for så mister du blod” af Najieb Khaja

Hvad handler bogen kort fortalt om?

Den danske forfatter og dokumentarist, Najieb Khaja tager os med på en dramatisk rejse ind i Syrien, for at få os tæt ind på krigen, kærligheden, sorgen og tabet. Vi følger skurkene og heltene. Vi græder og griner med dem samtidig med, at vi bliver klogere på krigen, magtspillet mellem storepolitiske kræfter som Rusland, USA og flere lande i Mellemøsten. Det er en fantastisk fortælling om Al-qaeda-ledere, freelance-jihadister til muslimske nødhjælpsarbejdere og vestlige kriger. Najieb er god til at skabe en fortrolighed, et rum med de mennesker han møder og nok også derfor, får man som læser en fantastisk mulighed for at være med, der hvor det gør mest ondt og giver mest mening.

Hvorfor gjorde bogen særligt indtryk på dig?

Jeg græd og grinte mange gange, mens jeg læste bogen, fordi vi kommer tæt på mennesker. Mennesker vi er enige med, mennesker vi foragter, men også mennesker vi er solidariske med. Krigen i Syrien bliver hurtigt til en fortælling om magtspillet i regionen. Men få er i stand til at se krigen med de civiles øjne. Bogen kombinerer begge dele. Derfor bør bogen være pensum i alle uddannelsesinstitutioner

Fem ord som beskriver bogen?

Hjerteskærende, oplysende, humoristisk, velskrevet og grusom.

Hvad sagde bogen dig?

At vi hver især er nødt til at gøre noget for at forebygge, men også bekæmpe hadet. Krig er det værste, der kan findes. Og derfor skal vi gøre, hvad der står i vores magt for at forhindre det. Alle må tage et personligt ansvar.

Et citat som kendetegner bogen.

En dag møder Najieb i Syrien en far, som finder sin datters sko mellem murbrokkerne. Datteren blev dræbt, mens hun var i skole. De græder sammen. I slutningen af bogen og efter mange måneder modtager Najieb en besked via beskedtjenesten Whatsapp fra samme far. Najieb spørger ham om, han kan hjælpe ham med noget, og om han skal sende penge til ham. Han svarer, at han ikke har brug for noget. ”Bare lov mig, at du husker mig” siger faderen. ”Du må ikke glemme mig”. Det lover Najieb ham, og bogen er et forsøg på at leve op til det løfte.

Minder bogen om andre bøger i forfatterskabet, eller andre du har læst?

Bogen er noget helt særligt, selvom Najibs forfatterskab er meget oplysende. Han har også tidligere skrevet om Afghanistan, hvor man også som læser fik et unikt indblik i magtforholdene. I denne bog følger vi personer fra Danmark, som tilslutter sig krigen mod regimet i Syrien. Vi er med, når ”Hvide hjælpe” med livet som indsats

Hvorfor skal andre læse bogen?

Krigen begyndte i 2011 og grusomhederne fortsætter med samme voldsomhed. Vi må aldrig glemme de civile. Vi må aldrig opgive at hjælpe mennesker. Især i en tid som vores, hvor de fleste døre er lukket i vesten for flygtninge, så er befolkningen nødt til at blive mindet om, at man ikke flygter til noget – men fra noget!


Af hjertet tak til Özlem Cekic.

Bogen er udgivet på Forlaget Gyldendal. ”Du må ikke græde, for så mister du blod” kan købes HER.